Gefeliciteerd, je hebt het geheim van deze website gevonden

Caravelas Negras Nederland
Capoeira, altijd in beweging!

Capoeira

Capoeira is een Braziliaanse vechtsport, ontstaan ten tijde van de slavernij, lange tijd verboden geweest en inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde beweging. Het is een strijd waarbij twee spelers elkaar uitdagen in een kring. De muziekinstrumenten bepalen het ritme van de bewegingen. De toeschouwers klappen en zingen om de energie te verhogen.

Door capoeira te doen ontwikkel je lenigheid en weerstand, je bouwt kracht op en verbetert je conditie. Het maakt niet uit of je al getraind bent of niet, door te oefenen en mee te doen groei je steeds verder. Tijdens de trainingen wordt gewerkt aan aanval en verdediging, sequenties en improvisatie, acrobatiek en muziek.

There are so many stories about the beginning of capoeira that no one knows what is true and what is not. The story of the ‘zebra game’ is one of them. It is said that long ago – centuries even – in Angola, they would have a yearly celebration to honor the girls who were entering adolescence. First they were operated on by the priests, thus becoming equal to the married women. Then, while the people sang, the men fought like zebras, giving kicks and headbutts. The winners were rewarded with being able to choose the most beautiful women.Mestre Pastinha (vertaald uit het Portugees)

De slavernij is een donkere bladzijde uit het verleden die Nederland en Brazilië met elkaar verbindt. Miljoenen Afrikanen zijn in de koloniale tijd voornamelijk door de Hollanders en de Portugezen naar Brazilië verscheept om daar als slaaf te werken op suikerrietplantages, in de mijnen, in de bouw, in huis of in andere functies. Al deze mensen brachten verschillende culturen met zich mee en hebben gevochten voor het voortbestaan van hun eigen waarden en overtuigingen.

Uit de weerstand die de slaven hebben geboden tegen uitbuiterij en onderdrukking is onder meer capoeria ontstaan. In sommige gevallen werden de slaven gedwongen elkaar tot de dood te bevechten, maar in de meeste gevallen was het strikt verboden vechtsport te beoefenen. Muziek maken en dansen werd echter wel getolereerd. Door het vechten te vermommen als dans konden de slaven stiekem allerlei aanval- en verdedigingstechnieken ontwikkelen.

In 1888 tekende Prinses Isabel de Wet van de Afschaffing, waarmee in Brazilië een streep werd getrokken onder de slavernij. Desalniettemin was het voor ex-slaven niet makkelijk hun weg te vinden in het postkoloniale Brazilië. Capoeira speelt een cruciale rol in de emancipatie van de Afro-Braziliaanse cultuur. Veel capoeira mestres hebben een legendarische strijd geleverd voor de vrijheid en onafhankelijkheid van een grote sociale klasse.

Door de kracht en weerbarstigheid die omgaat in capoeira, kreeg de sport al gauw een slechte naam bij de heersende klasse. Capoeira wordt beoefend in groepsverband en zo ontstonden er beruchte bendes. De bedreiging die werd gevoeld zorgde ervoor dat capoeira verboden werd. Als gevolg hiervan kregen goede capoeiristas (spelers) een schuilnaam. Het krijgen van een schuilnaam is later traditie geworden.

Capoeira in haar huidige vorm heeft veel te danken aan Mestre Bimba en Mestre Pastinha, twee meesters die het in de jaren dertig van de vorige eeuw voor elkaar hebben gekregen om in de stad Salvador da Bahia officieel geregistreerde capoeira scholen te openen. De stijl van Mestre Bimba staat bekend als regional en de stijl van Mestre Pastinha als angola. Bij Caravelas Negras wordt getraind in de stijl van capoeira contemporânea, de hedendaagse capoeira.

Lees meer op Capoeirapower.nl
Links:
dancersinthestreets.com