Veelgestelde Vragen

FAQ over capoeira

Wat is capoeira?

CN Capoeira is een capoeiragroep die oorspronkelijk uit São Paulo, Brazilië komt. CN staat voor Caravelas Negras. Contra Mestre Miojo leidt de groep in Nederland. Caravelas Negras Capoeira is opgericht door Mestre Parana. In Nederland is CN Capoeira actief in verschillende steden. We bieden vaste lessen aan voor kinderen, jongeren en volwassenen. Hiernaast bieden we ook workshops en shows aan.

Wat betekent capoeira?

Het woord capoeira komt van twee Tupi (inheemse) woorden. Ka’a betekent bos en paũ betekent rond. Hiermee wordt gerefereerd naar plekken in het bos waar lage struiken groeiden. Dit waren de plekken waar slaven heen vluchtten, dezelfde mensen die capoeira hebben ontwikkeld

Wat zijn de voordelen van capoeira?

voordelen

Is capoeira een vechtsport?

Ja, Capoeira is zeker een vechtsport. Door de dynamische bewegingen, muziek en capoeira shows wordt capoeira vaak gezien als dans. Bij het beoefenen van capoeira leer je echter alles wat je bij andere vechtsporten leert. Zelfverdediging, effectieve trappen en aanvallen, reflexen en zelfvertrouwen zijn allemaal belangrijke aspecten van capoeira waar veel aandacht aan wordt besteed bij een capoeira training.

Is capoeira een dans?

Capoeira wordt vaak omschreven als een Braziliaanse vecht-dans. Het combineert elementen van gevechtskunst, acrobatiek, muziek en dans. Capoeira werd vroeger beoefend samen met andere Braziliaanse dansen en is daardoor beïnvloed. Dit is een reder waarom mensen capoeira vaak verwarren met dansen. Dus hoewel capoeira bepaalde dansachtige bewegingen heeft, is het niet puur een dans.

Is capoeira moeilijk?

Veel mensen zijn bang om te beginnen met capoeira omdat ze denken dat het te moeilijk is. Maar eigenlijk is capoeira echt voor iedereen. Je zult merken dat je binnen een paar lessen al de basisbewegingen kunt leren. Je hoeft niet fit, lenig of sterk te zijn om met capoeira te beginnen. Dit zijn juist dingen die je bij capoeira leert. Je kunt bijna alle bewegingen aanpassen aan je eigen niveau en deze met de tijd opbouwen. Vaak zul je ook merken dat je misschien meer kan dan wat je zelf denkt.

Wat is een capoeiraworkshop?

Tijdens een capoeiraworkshop leert een professionele docent de basisprincipes en technieken van capoeira leren. Tijdens een workshop kunnen deelnemers kennismaken met de basisbewegingen, muziek en geschiedenis van capoeira. Het is een leuke manier om kennis te maken met de Braziliaanse cultuur en om een hele andere en indrukwekkende sport te leren kennen.

Wat is een Capoeira show?

Een capoeira show is een optreden waarbij capoeirista’s hun vaardigheden demonstreren aan het publiek. Het is een combinatie van muziek, dans, acrobatiek en gevechtskunst. Tijdens een capoeira show laten de performers hun technieken en acrobatische bewegingen zien, begeleid door muziek en zang. Het publiek kan genieten van de energieke en dynamische sfeer van de show. Capoeira shows worden soms opgevoerd als onderdeel van culturele evenementen, festivals of theaterproducties.

CN Capoeira

Wat is CN Capoeira?

CN Capoeira is een capoeiragroep die oorspronkelijk uit São Paulo, Brazilië komt. CN staat voor Caravelas Negras. Contra Mestre Miojo leidt de groep in Nederland. Caravelas Negras Capoeira is opgericht door Mestre Parana. In Nederland is CN Capoeira actief in verschillende steden. We bieden vaste lessen aan voor kinderen, jongeren en volwassenen. Hiernaast bieden we ook workshops en shows aan.

Wat voor capoeirastijl beoefent CN Capoeira?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Optio, neque qui velit. Magni dolorum quidem ipsam eligendi, totam, facilis laudantium cum accusamus ullam voluptatibus commodi numquam, error, est. Ea, consequatur.

Welke capoeirabanden zijn er bij CN Capoeira?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Optio, neque qui velit. Magni dolorum quidem ipsam eligendi, totam, facilis laudantium cum accusamus ullam voluptatibus commodi numquam, error, est. Ea, consequatur.

Capoeira training

Kan ik een proefles capoeira volgen?

Ja zeker! Je kunt bij ons altijd eerst een gratis proefles volgen om te kijken of capoeira je bevalt. Je kunt ons een bericht sturen om je proefles aan te vragen of gewoon langskomen op een van onze locaties.

Hoe meld ik me aan voor capoeira?

Je kunt je aanmelden via onze website of telefonisch voor een proefles. Als je je wilt inschrijven, kun je dat direct via de trainer doen. Die geeft je het inschrijfformulier mee.

Moet ik ervaring hebben om deel te nemen aan een capoeirales?

Nee, absoluut niet! Capoeira is voor iedereen toegankelijk, ongeacht leeftijd, geslacht of fitnessniveau. Capoeiratrainingen zijn geschikt voor beginners en ervaren beoefenaars. Je hebt geen eerdere ervaring nodig om mee te doen. De lessen zijn ontworpen om stapsgewijs de basisbewegingen en technieken te leren en je vaardigheden geleidelijk op te bouwen.

Wat doe je in een capoeira training?

Capoeira heeft een breed scala aan bewegingen. De basisbeweging heet “ginga”. Andere basisbewegingen zijn esquiva, rôle, negativa en balanço. Verder heb je verschillende soorten trappen zoals meia-lua de frente, armada, meia-lua de compasso, Queixada, martelo, chapa, benção, ponteira, gancho. Verder heb je verschillende acrobatische bewegingen zoals aú (radslag), bananeira (handstand), macaco en veel meer. Er bestaan nog talloze bewegingen om je op creatieve en functionele manieren te leren verplaatsen. Bij een capoeirales leer je niet alleen de verschillende bewegingen maar ook hoe je deze effectief kunt gebruiken en op het juiste moment moet toepassen bij een capoeiraspel.

Welke Capoeira bewegingen zijn er?

In bijna alle grote steden kun je wel capoeiralessen vinden. CN Capoeira biedt trainingen aan in Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Alkmaar, Haarlem, Hoofddorp en Zaandam

Waar kun je capoeira trainen?

In bijna alle grote steden kun je wel capoeiralessen vinden. CN Capoeira biedt trainingen aan in Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Alkmaar, Haarlem, Hoofddorp en Zaandam

Wat leer je bij capoeira?

Bij capoeira leer je niet alleen de fysieke bewegingen en technieken, maar ook de cultuur en geschiedenis van deze Braziliaanse kunstvorm. Je leert samen te werken met anderen, ritmische muziek te spelen, liedjes te zingen en de capoeira-ethiek te begrijpen. Capoeira helpt je je lichaamsbewustzijn en zelfexpressie te ontwikkelen, terwijl je geniet van een energieke en dynamische activiteit.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen capoeira trainen?

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd beginnen met capoeiratraining, meestal vanaf 4 of 5 jaar. Dit verschilt per locatie. Benieuwd naar waar jouw kind zou kunnen trainen? Stuur ons een bericht!

Wat zijn de kosten van een capoeirales?

De kosten voor een capoeriales verschilt per locatie. Alle abonnementen zijn per maand en maandelijks opzegbaar. Als je vaker dan één keer per week traint of met meerdere mensen van hetzelfde gezin, kun je voordeliger sporten. Voor specifieke tarieven kun je contact met ons opnemen.

Wat voor kleding moet ik dragen voor een capoeirales?

Als je begint met capoeira kun je gewoon comfortabele sportkleding dragen. Sportschoenen zijn niet nodig omdat we op blote voeten trainen. Als je langer capoeira beoefent, kun je een speciaal capoeirapak (shirt+broek) aanschaffen. Zodra je je eerste band krijgt, draag je deze ook voor de training.

Capoeira achtergrond

Waar komt capoeira vandaan?

Capoeira vindt zijn oorsprong in Brazilië en is een van de meest bekende Afro-Braziliaanse culturele uitdrukkingen. Het ontstond tijdens de koloniale periode in de 16e eeuw, met invloeden van Afrikaanse culturen en vechtsporten, met name uit Angola. Maar het heeft ook inheemse en zelfs wat Europese invloeden.

Wanneer is capoeira ontstaan?

Capoeira ontstond in de 16e eeuw in Brazilië tijdens de koloniale periode, toen slaven uit Afrika naar het Brazilië werden gebracht. Deze slaven brachten hun traditionele dansen, muziek en vechtsporten mee, die de basis vormden voor de ontwikkeling van capoeira.

Hoe is Capoeira ontstaan?

Capoeira is ontstaan ​​tijdens de koloniale periode in Brazilië als een vorm van verzet en zelfverdediging voor de onderdrukte Afrikaanse slaven. De tot slaafgemaakten in Brazilië hadden geen wapens en leerden zichzelf verdedigen met hun eigen lichaam. Om hun vechtkunst te camoufleren en door andere culturele invloeden, vermengden ze het met muziek, zang en dans. Zo ontstond capoeira als een unieke en expressieve mix van vechtsport en culturele uiting.

Wat is de geschiedenis van capoeira?

Capoeira heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw in Brazilië. Het begon als een geheime praktijk onder Afrikaanse slaven, evolueerde naar een vechtkunst en speelse dans en werd later erkend als een waardevol cultureel erfgoed. Tijdens verschillende periodes in de Braziliaanse geschiedenis werd capoeira zowel verboden als geaccepteerd, maar het heeft altijd zijn traditie en populariteit behouden.

Komt capoeira uit Afrika?

Capoeira vindt zijn oorsprong in Afrika, maar ontstond in de vorm die wij het kennen in Brazilië. Het heeft sterke wortels in de traditionele dansen, muziek en gevechtsvormen van verschillende Afrikaanse culturen, met name uit Angola. Slaven brachten deze culturele elementen mee naar Brazilië en integreerden ze in de ontwikkeling van capoeira.

Wat is het verschil tussen verschillende capoeirascholen?

Elke capoeiraschool (ook wel capoeiragroep) heeft een Mestre (capoeira master) die aan het hoofd van de school staat en alle activiteiten overziet. Groepen kunnen verschillende stijlen hebben zoals Angola, Regional of Contemporanea (modern). Verder kunnen de capoeirauitrusting, beoefende ritmes en bepaalde tradities van elkaar verschillen.